FOK! Wat een weer: sneeuw, regen, wind en wat zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Het is bijzonder lastig om een juiste voorspelling te maken voor iedereen. De storing die ik verkondigde is inderdaad aanwezig, maar qua neerslag is het bijzonder grillig. Met name de intensiteit en lokale hoogteverschillen zijn momenteel cruciaal. 

In de nacht van woensdag op donderdag begon er al neerslag te vallen en deels viel dat ook in de vorm van sneeuw. Op veel plekken kwam er een klein laagje te liggen en dat kwam omdat de neerslag behoorlijk actief was. Er viel zo'n 6 tot 9 mm. Daardoor kon het toch even wit worden.

Gister ochtend ontstond dan de verwachte storing. Met name in het noorden alsmede op de Veluwe begon het flink te sneeuwen. In Groningen viel er zo'n 5 cm, maar op de Veluwe maar liefst 15 cm. De zachtere lucht was niet ver weg. In Doetinchem bleef het met name bij lichte regen en wat natte sneeuw, maar in Dieren sneeuwde het volop. Ook daar ontstond een sneeuwdekje. In Enschede was het overigens ruim 5 graden en dat kwam vanwege de zachtere bovenlucht.

In de rest van het land was het bewolkt, en uiteindelijk ging het ook in Friesland sneeuwen. Zuidelijker viel er meestal gewoon regen, maar de intensiteit was erg laag. Verder was het bewolkt, koud en winderig. In het zuidwesten heeft de zon echter nog even geschenen en zag het er heel vriendelijk uit. 

Op het moment van schrijven zien we de koude lucht terrein winnen en langzaam gaan ook de temperaturen dalen.

De bedoeling is dat de neerslag de komende uren gaat activeren en over zal gaan in sneeuw. Toch hangt het nog steeds van de intensiteit van de neerslag af of het uiteindelijk echt wit gaat worden. Ik denk dat dat wel gaat gebeuren, maar de hoeveelheden kleiner zullen worden dan dat het zich eerder liet aanzien.

Vannacht valt er dan op veel plaatsen sneeuw. Met name op de Veluwe kan er opnieuw zo'n 10 cm gaan vallen. In de rest van het land zo'n 2 to 6 cm. Uiteraard kan dit van plaats tot plaats verschillen. In de loop van de nacht wordt het in het noorden overwegend droog. De minima liggen rond het vriespunt en de wind blijft stevig doorstaan.

Vanochtend trekt de sneeuw geleidelijk weg naar het zuiden en oosten toe en zal dan ook in activiteit gaan afnemen, doch in het zuiden kan het tot diep in de middag nog wat sneeuwerig zijn. 

Daar vinden we dan ook de laagste temperaturen. Als ze daar de 2 graden aantikken is het veel. 

In het noorden en later ook het westen breekt later de zon even door en zal een eventueel gevormd sneeuwdek snel verdwijnen, want sneeuw is geen liefhebber van temperaturen van 4 tot 5 graden. De wind uit het noordoosten zwakt in de loop van de dag wat af. 

Enfin, we gaan het zien de komende 12 tot 24 uur.  

Brug over de Purmer (Foto: Pukeko)
De lucht laat al zien dat er wat kan gaan gebeuren. Dit is de brug over de Purmer, waar we ook nog even Rend aan toevoegen. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!