FOK! Wat een weer: sneeuw: kalmte redt ons!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo beste mensen!  

Gistermiddag stond weerland in rep en roer. Vanuit het niets werd ineens code oranje afgekondigd. Ook ik vloog de hoogste boom in, want dit had ik ook nog nooit meegemaakt. Ik tetterde aan iedereen die het maar horen wilde dat er zomaar oranje was afgekondigd. Al snel namen de media dit ook over. Dit bleek dus een vergissing te zijn geweest. Uiteindelijk heeft het bericht er misschien 5 minuten gestaan.

Veel mensen denken nu dat dit een grap was. Toch bestaat er een vrij grote kans dat dit alsnog gaat gebeuren. De regel is echter dat oranje pas 24 uur van tevoren mag worden afgegeven. Daar was op dat moment nog geen sprake van. Bovendien moet dit met iedere weerdienst worden overlegd, dus vandaar dat ik ook victorie aan het kraaien was. Ik ben maar een eenvoudige weeramateur en daar zitten de professionals natuurljk.  

Dat er wel wat gaat gebeuren is nu vrijwel zeker. Het blijft echter een uiterst delicate kwestie. Sneeuw gaat er op veel plaatsen wel vallen. Alleen het uiterste noorden lijkt het op dit moment droog te houden, eigenlijk het enige dat momenteel vrijwel consequent te zien is.

Vannacht was er ook al af en toe regen en later is er ook kans op natte sneeuw geweest. Dit blijft waarschijnlijk nog niet liggen. Alleen op de hoger gelegen plaatsen is dat mogelijk. De minima liggen in de neerslag iets boven 0. Met name de lage intensiteit en de bodemwarmte zorgt ervoor dat de kans op een wit laagje nog erg klein is.

Dan vandaag. Het is grotendeels bewolkt en er valt af en toe regen of natte sneeuw. Op de dag lijkt dat nog niet zo heel veel te zijn. Alleen op de Wadden kunnen al wat actievere winterse buien voorkomen en zelfs onweer is daarbij mogelijk.

In de middag begint het in het noordoosten dan te sneeuwen en zal daarbij ook activeren. Uiteindelijk zakken de diverse parameters dermate dat de sneeuw ook zal blijven liggen. Dit gebeurd als eerste in het noordoosten.

Tegen de avond gaat op steeds meer plekken de regen over in het witte goud en dan kan het ook best intensief gaan sneeuwen. Tijdens de intensieve neerslag sluit ik een lokale klap onweer niet uit. 

De sneeuw lijkt ook behoorlijk lang aan te houden met het hoogtepunt in de nacht naar vrijdag. Exacte locaties zijn moeilijk aan te geven, ik kan alleen een indicatie geven. Op dit moment ziet het er naar uit dat met name in een strook van Drenthe naar Zeeland, en dan uiteindelijk naar het zuiden toe, daar de meeste neerslag gaat vallen. Ik zei het al: dit kan ook nog deels in de vorm van regen zijn.

S'nachts komt het kwik dan rond of iets onder 0 te liggen en de kans dat we vrijdag in een witte wereld wakker worden is dus best groot. 

Verder speelt de wind met name in het noordelijk kustgebied een hoofdrol. Daar kan doodleuk een noordoost 7 tot 8 komen te staan. Daar zijn ook zware windstoten mogelijk.

Aan de westkust en op het IJsselmeer waait het ook stevig maar iets minder hard. In het binnenland zal het bij een kracht 4 blijven. Aangenaam is anders, wat mij betreft. 

De temperaturen kunnen eerst nog even oplopen tot 7 graden in het zuidwesten, maar vanuit het noordoosten zal de daling ingezet worden en in de neerslag zal het niet meer dan 1 graad zijn. 

Kortom, heel erg boeiend morgen. Ik ben uiteraard van de partij.  

Tot morgen!  

Brug over de Purmer (Foto: Pukeko)
De lucht laat al zien dat er wat kan gaan gebeuren. Dit is de brug over de Purmer, waar we ook nog even Rend aan toevoegen. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!