Petitie tegen WK in Qatar overhandigd aan KNVB, bond wenst geen boycot

Actievoerders hebben aan Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, in het Olympisch Stadion in Amsterdam een petitie aangeboden tegen het WK in Qatar. De petitie is door ongeveer 20.000 mensen ondertekend. 

Van Leeuwen kreeg de handtekeningen overhandigd door Freek de Jonge. De 77-jarige cabaretier is samen met het voetbalblad 'Panenka' en het 'Comité Cancel Qatar 2022' de initiatiefnemers van de actie. De Jonge voerde in aanloop naar het WK van 1978 in Argentinië, dat toen een dictatuur was, ook al eens actie. "Dat deed toen ongelooflijk veel stof opwaaien en heeft de toon gezet voor de jaren daarna", zei De Jonge. 

In de toekomst zullen toernooien niet meer aan landen zoals Qatar worden toegewezen, volgens Van Leeuwen. "Het is nu al een tijdje zo dat landen die een bid uitbrengen verplicht zijn daar een mensenrechtenparagraaf in op te nemen. Ook de besluitvormingsprocedure is veranderd. Landen moeten openlijk aangeven op welk land ze stemmen. Dat zijn belangrijke veranderingen.”

De Jonge heeft eerder in een interview met Trouw laten weten dat hij niet verwacht dat het besluit om het WK in Qatar te organiseren nog wordt teruggedraaid, maar dat de petitie mensen de kans geeft om hun stem te laten horen. 

Vorige week liet ook bondscoach Louis van Gaal weten dat hij geen voorstander is van een WK in de oliestaat. "Ik vind het gewoon belachelijk dat het WK daar wordt gehouden", zei hij op een persconferentie. "Dat we in een land spelen om 'het voetbal daar te ontwikkelen', zoals de FIFA dan zegt, dat is al bullshit. Het gaat gewoon om geld en om commerciële belangen bij de FIFA." Meer hierover bij de NOS