Biden verdedigt zijn controversiŽle uitspraak over Poetin

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn controversiële verklaring verdedigd dat de Russische president Vladimir Poetin "niet aan de macht kan blijven" vanwege de oorlog in Oekraïne. Biden zei in het Witte Huis dat hij zijn uitspraak "niet zou terugnemen". In zijn toespraak tijdens het weekend in de Poolse hoofdstad Warschau uitte hij "zijn persoonlijke morele verontwaardiging" en kondigde hij geen nieuw Amerikaans beleid aan. 

"Ik verontschuldig me niet voor mijn persoonlijke gevoelens," zei de Amerikaanse president. Biden ontkende ook, toen hem door journalisten werd gevraagd, dat zijn opmerkingen de oorlog in Oekraïne zouden kunnen doen escaleren of de diplomatieke inspanningen om er een eind aan te maken zouden bemoeilijken.

Biden had zaterdagavond een scherpe opmerking gemaakt over Poetin in een toespraak in het Koninklijk Kasteel in Warschau, waarbij hij - afwijkend van zijn originele toespraak - zei: "Deze man kan niet aan de macht blijven." De verklaring werd gelijk genuanceerd door het Witte Huis en bekritiseerd door overige wereldleiders.