Rusland: twee aanhoudingen na video zware mishandeling krijgsgevangenen

Rusland heeft een onderzoek aangekondigd naar een video die rondgaat op social media en waarop te zien zou zijn dat geboeide Russische krijgsgevangenen zwaar worden mishandeld en zelfs beschoten door Oekraïense troepen.

De video bevat 'gruwelijke beelden' en moet juridisch worden beoordeeld, zegt Dmitry Peskov, woordvoerder van het presidentieel Russisch bureau. Degenen die betrokken zijn bij deze marteling moeten ter verantwoording worden geroepen, volgens de Rus. 

Update 29 maart 21.00 uur
De vice-voorzitter van de Russische Doema-commissie, Vladimir Shamanov, zei dat Russische speciale troepen twee militaire verdachten hadden gearresteerd inzake  de vermeende mishandeling van Russische krijgsgevangenen. De aangehouden personen zouden aanhangers waren van de voetbalclub Metallist Kharkiv.

Uit Oekraïne kwamen verschillende reacties. De commandant van de Oekraïense strijdkrachten, Vitaly Saluschnyj, sprak op Facebook over een Russische nepvideo. "Ik benadruk dat de leden van de Oekraïense strijdkrachten en andere legitieme militaire formaties zich strikt houden aan de normen van het internationaal humanitair recht", schreef hij. De Oekraïense geheime dienst SBU volgt ook deze procedure. De dienst kondigde aan dat krijgsgevangenen zouden worden behandeld volgens de Conventie van Genève. Tegelijkertijd kondigde presidentieel adviseur Olexei Arestovych echter aan 'serieuze onderzoeken' te gaan doen en eventuele 'excessen' door soldaten niet uit te sluiten.