Canada voor het eerst sinds 1986 naar het WK voetbal

Canada heeft zich zondag voor het eerst in 36 jaar weer geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal. De ploeg van bondscoach John Herdman verzekerde zich van deelname aan de eindronde in Qatar door met 4-0 van Jamaica te winnen. Mexico kan een ticket dankzij Ajacied Edson Álvarez ook nauwelijks meer ontgaan.

Canada had tegen Jamaica voldoende aan een punt en na dertien minuten stond het 1-0. Cyle Larin schoot raak in de rechterhoek na een mooie pass door het midden van Stephen Eustáquio. Vlak voor rust verdubbelde Tajon Buchanan de voorsprong door de bal van dichtbij binnen te werken na een voorzet van Jonathan David.

In de slotfase besliste Junior Hoilett de wedstrijd en zorgde Adrian Mariappa met een eigen doelpunt voor de 4-0. Oud-PSV'er Atiba Hutchinson viel na ruim een uur spelen in bij de thuisploeg. Canada deed in 1986 voor het eerst én voor het laatst mee aan het WK. Toen eindigde de ploeg met nul punten en nul goals troosteloos onderaan in een groep met de Sovjet-Unie, Frankrijk en Hongarije.

De Verenigde Staten en Mexico kunnen de koffers ook zo goed als zeker pakken. De VS was in de voorlaatste speelronde met 5-1 te sterk voor Panama en de Mexicanen versloegen Honduras met 0-1. Ajacied Álvarez zorgde na rust met een kopbal voor het enige doelpunt.

Beide landen hebben drie punten meer dan nummer vier Costa Rica, waartegen de VS donderdag nog speelt. Het verschil in doelsaldo tussen VS en Costa Rica is tien doelpunten. Voor Costa Rica wacht waarschijnlijk een play-off tegen Nieuw-Zeeland of Tahiti. De Amerikanen zitten wegens een veel beter doelsaldo echter op rozen. Mexico sluit de kwalificatiereeks thuis af tegen El Salvador en is bij een punt hoe dan ook zeker van het WK.