Kyiv eist een VN-missie voor bescherming Tsjernobyl

Oekraïne heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd een speciale beschermingszone in te stellen voor de kerncentrale van Tsjernobyl. Volgens vicepremier Iryna Vereshchuk moet daar een speciale VN-missie de leiding nemen.

"In termen van nucleaire veiligheid vormen de onverantwoordelijke en onprofessionele acties van het Russische leger een ernstige bedreiging, niet alleen voor Oekraïne, maar ook voor honderden miljoenen Europeanen", zei ze volgens Ukrajinska Pravda.

"Daarom eisen we onmiddellijke maatregelen van de VN-Veiligheidsraad om de uitsluitingszone van de kerncentrale van Tsjernobyl te demilitariseren en een speciale VN-missie op te zetten", zei Vereshchuk. Dit zou het risico van een herhaling van het ongeval in Tsjernobyl door de Russische bezetter moeten verkleinen.

Volgens Vereshchuk slaan Russische troepen grote hoeveelheden munitie op in de buurt van de reactor.

Daarnaast ontstaan er regelmatig grotere bosbranden uit in het gebied rond de reactor, wat tot ernstige gevolgen zou kunnen leiden. De bluswerkzaamheden zouden door Russische troepen worden gehinderd. Door de branden kunnen radioactieve deeltjes in de lucht komen die door de wind verder worden verspreid. Zaterdag had het Oekraïense ministerie van Milieu in totaal 31 brandhaarden geregistreerd op het terrein van Tsjernobyl.