Schansspringer Lindvik vliegt naar winst in World Cup-finale Planica

Op de moeder aller schansen, de Letalnica in het Sloveense Planica, is zondag het World Cup-seizoen voor de schansspringers afgesloten. Het klassieke liedje Planica, Planica was weer veelvuldig te horen, bij elke vlucht boven de 230 meter, in een mooie afsluitende wedstrijd van de winter.

Voorafgaand aan de wedstrijd was ook nog niet bekend wie de eindzege in de World Cup zou pakken: Ryoyu Kobayashi had de leiding in handen, Karl Geiger kon met een wonder nog de eindzege wegpakken bij de Japanner. Wereldkampioen skivliegen Marius Lindvik sprong in ronde één naar de leiding, de Sloveen Ziga Jelar pakte de tweede plek. Hij werd gevolgd door Piotr Zyla uit Polen, de Japanner Yukiya Sato, Peter Prevc uit Slovenië, Kobayashi en Peter's broertje Cene Prevc.

In ronde twee stond Cene Prevc twee posities af, waarna Kobayashi met een acceptabele sprong de eindzege in de World Cup definitief voor de tweede keer binnen wist te springen - hij zakte wel drie plekken in de daguitslag. Peter Prevc nam de leiding over van landgenoot Timi Zajc, Sato bleef hem echter voor en Zyla verloor negen plekken. Jelar raakte vier plekken kwijt, waarna Lindvik het af mocht maken. Dat deed de Noorse wereldkampioen met verve, hij won voor Sato en Prevc, die nog eens vier Slovenen achter zich had.