FIA: "Race in Jeddah gaat gewoon door"

De Grand Prix van Saudi-Arabië lijkt vooralsnog door te gaan, zo liet de FIA weten in een statement. Tijdens het einde van de eerste vrije training werd plots een enorme rookpluim zichtbaar, maar de FIA concludeert, na veel overleg, dat het verantwoord is om het raceweekend door te laten gaan en de veiligheid van alle coureurs, teams en overig personeel kan worden gegarandeerd.

Een drone-aanval door Houthi-rebellen zorgde gisteren voor een flinke explosie op minder dan twintig kilometer van het circuit. Het leverde opzienbarende beelden op vanaf het circuit en de paddock. Zelfs Max Verstappen rapporteerde via de teamradio een branderige lucht te ruiken. 

"De Formule 1 en de FIA kunnen bevestigen dat, na discussies met alle teams en coureurs, het Grand Prix weekend in Jeddah doorgaat zoals gepland. Na het incident in Jeddah op vrijdag is er een uitvoerige discussie geweest tussen alle aandeelhouders, de Saoedische overheid en veiligheidsdiensten, en zij gaven allen aan volledig te kunnen garanderen dat het evenement veilig is", zo verklaart de FIA in een statement.

Inmiddels heeft ook de Grand Prix Drivers' Association (GPDA) een verklaring naar buiten gebracht omtrent de gebeurtenissen rondom Jeddah: "We hebben lange discussies gevoerd met de coureurs, de teambazen en de mensen die de sport runnen. Een grote hoeveelheid aan meningen werd gedeeld. De Formule 1-top en de Saoedische regeringsministers hebben uitgelegd dat de veiligheidsmaatregelen naar het hoogste niveau zijn opgeschaald. Daarom zullen we gewoon het weekend voortzetten en hopen we dat het Grand Prix weekend wordt herinnerd door een goede race en niet vanwege het incident gisteren".

De teambazen verlaten de urenlange vergadering tussen de coureurs en de kopstukken van de Formule 1 (Getty Images / Red Bull Content Pool)
De teambazen verlaten de vergadering tussen de coureurs en de F1-kopstukken (Getty Images / Red Bull Content Pool)