Van Aert wint E3 na demonstratie Jumbo-Visma

Wout van Aert heeft de E3 Saxo Bank Classic in Harelbeke op zijn naam geschreven. Samen met zijn ploeggenoot Christophe Laporte reed hij op ruim 40 kilometer van de meet uit een favorietengroepje weg op de Paterberg. Stefan Küng zou beslag leggen op de derde plaats.

Jumbo-Visma kreeg in de begin van de koers met een tegenvaller te maken na een valpartij waarbij Tosh van der Sande moest opgeven. Maar ondanks dat de Nederlandse ploeg met één renner minder moest doen nam Jumbo-Visma op tachtig kilometer van de finish de koers in handen. Op de Taaienberg trok Van Aert voor de eerste keer door en kreeg Kasper Asgreen, Matej Mohoric, Stefan Küng en Jasper Stuyven met zich mee. Ook ploegmaten Tiesj Benoot en Laporte waren erbij.

Jumbo-Visma had de koers in handen, maar de Nederlandse ploeg kon niet voorkomen dat een aantal renners op de Eikenberg konden terugkomen met daarbij de Nederlanders Dylan van Baarle en Mike Teunissen. Ook Biniam Girmay maakte de sprong naar voren. De kopgroep zou uiteindelijk bestaan uit zestien renners.

Op de Paterberg trok Van Aert nog eens door op ruim veertig kilometer van de streep. Alleen Laporte kon de Belgische kampioen volgen en de twee renners van Jumbo-Visma bouwde vervolgens hun voorsprong stelselmatig uit. Aan de streep kwamen de twee renners van Jumbo-Visma juichend over de streep, waarbij Laporte Van Aert met een half wiel voorsprong liet winnen. Voor Van Aert was het alweer zijn tweede Belgische klassieke overwinning van het jaar. Vorige maand won de Belgisch kampioen ook Omloop het Nieuwsblad.

In de strijd om de derde plaats reed Küng in de laatste kilometer weg uit de groep van de achtervolgers. Hij werd derde, voor Girmay, die naar de vierde plaats sprintte.