Orban wijst oproep Zelenskyy voor wapendoorvoer naar OekraÔne af

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft opnieuw met klem de oproepen van buurland Oekraïne voor wapendoorvoer en uitbreiding van sancties tegen Rusland afgewezen. Beide eisen zouden in strijd zijn met de Hongaarse belangen, zei Orbans woordvoerder Bertalan Havasi, volgens het Hongaarse staatspersbureau MTI.

Donderdagavond richtte de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zich specifiek tot Orban in zijn videotoespraak op de EU-top. Hij drong er bij de Hongaren op aan een duidelijk standpunt in te nemen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Hongarije wil buiten deze oorlog blijven en zal daarom geen wapens naar Oekraïne sturen en ook geen doorvoer toestaan, bevestigde de woordvoerder van Orban.

Hongarije zal ook niet instemmen met verlenging van sancties tegen Rusland als deze betrekking hebben op de invoer van Russisch aardgas en olie, omdat het belangrijk is om te voorkomen dat 'Hongaarse families de prijs betalen voor deze oorlog'. Het grootste deel van de olie en het gas dat in Hongarije wordt verbruikt, komt uit Rusland. Hongarije had wel ingestemd met eerdere sancties tegen Rusland.

Orban had aanvankelijk alleen toestemming beloofd om wapens te vervoeren in verband met de oorlog in Oekraïne voor de westelijke Hongaarse regio Transdanubië - ver van de Oekraïense grens.

Orban verwelkomde de aanwezigheid van extra NAVO-soldaten in Hongarije, waartoe donderdag op de NAVO-top werd besloten. Orban heeft zich tot nu toe onthouden van directe kritiek op het optreden van Poetin in Oekraïne.