Wales en Zweden naar finale play-offs WK

Wales en Zweden staan in de finales van de playoffs voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Gareth Bale zorgde eigenhandig de twee treffers van Y Dreigiau. Oostenrijk kwam nog tot 2-1, maar is dat bleek niet genoeg.  Zweden maakte met een 1-0-zege een einde aan de WK-droom van Tsjechië.

De 32-jarige Bale schoot Wales in de 25e minuut op voorsprong met een fantastische vrije trap. Het schot van de Real Madrid-aanvaller ging van een meter of 20 stijf in de kruising. Kort na rust tekende hij met een diagonaal schot voor de 2-0.Een eigen doelpunt van de Welshman Ben Davies maakte de wedstrijd in Cardiff weer spannend, maar de gelijkmaker viel in het laatste half uur niet.

Wales speelt in de finale tegen Schotland of Oekraïne. Het duel tussen Schotland en Oekraïne is door de oorlog uitgesteld tot juni. Ook de finale van deze playoff is dus in juni.

Zweden bereikte ten koste van Tsjechië de finale van de play-offs. In de Friends Arena in het Zweedse Solna won de thuisploeg na een verlenging: 1-0.  Het duel begon nog hoopgevend voor Tsjechië. Jan Kuchta leek de bezoekers in de twaalfde minuut op voorsprong te schieten, maar de treffer werd geannuleerd vanwege een overtreding eerder in de aanval.

Robin Quaison zorgde in de verlenging voor de beslissing. De Zweedse invaller was het eindstation van een vlotte aanval en schoot op aangeven van voormalig Willem II-spits Alexander Isak binnen. Zweden strijdt dinsdag met Polen om een WK-ticket. Polen kreeg automatisch toegang tot de volgende ronde omdat hun tegenstander Rusland door de invasie van Putin geschorst is.