Geen WK voor Italië na dramatische nederlaag thuis tegen Noord-Macedonië

Italië ontbreekt eind dit jaar op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. De ploeg van bondscoach Roberto Mancini domineerde in de halve finale van de play-offs tegen Noord-Macedonië, maar ging door een treffer in blessuretijd op dramatische wijze ten onder in Palermo. Het werd 0-1.

Gezien het spelbeeld is het een klein wonder dat Italië zich niet voor de finale van de play-offs wist te plaatsen. De Europees kampioen domineerde en kreeg legio kansen in Stadio Renzo Barbera, maar slaagde er maar niet in te scoren tegen het stugge Noord-Macedonië. Italië leek wel een beetje op Ajax tegen Benfica, ja er waren kansen, het was maar een enkele kans die echt gevaarlijk was.

De grootste kans van Italië was er na een half uur door geklungel van doelman Stole Dimitrievski, die de bal zomaar in de voeten van Domenico Berardi speelde. Het schot van de aanvaller richting het praktisch lege doel was te zacht, waardoor Dimitrievski zijn fout kon herstellen. Noord-Macedonië beperkte tich tot verdedigen. Tot de 92e minuut en was het direct raak. Aleksandar Trajkovski dompelde de Italianen met een verrassend afstandsschot in blessuretijd in rouw en werd vervolgens bedolven onder euforische ploeggenoten.

Europees kampioen Italië mist na 2018 ook het WK van 2022. Noord-Macedonië is er nog niet. In de finale om het ticket moeten ze aantreden tegen Portugal. De Portugezen wonnen met 3-1 van Turkije. Otavio werkte na een kwartier van dichtbij binnen in de rebound nadat een afstandsschot op de paal was beland. Hoewel Turkije goed bezig was stond er bij rust toch 2-0 op het bord. Diogo Jota verraste keeper Ugurcan Çakir met een kopbal in de korte hoek.

In de tweede helft kreeg Turkije toch iets waar ze gelet op de wedstrijd recht toe hadden. Met een een-twee ontsnapte routinier Burak Yilmaz aan de aandacht van de verdedigers van Portugal, waarna hij doelman Costa kon passeren. Het kon zelfs 2-2 worden. José Fonte veroorzaakte in de slotfase een penalty door Enes Ünal in plaats van de bal te raken. Scheidsrechter Daniel Siebert wees op aanraden van de VAR naar de stip. Yilbaz deed echter een Jaap Stammetje waardoor het 2-1 bleef. Matheus Nunes maakte er in extremis zelfs nog 3-1 van.