Meer EU-actie nodig voor veilige voedselvoorziening

Het Parlement roept op tot onmiddellijke en substantiële voedselhulp aan Oekraïne en vraagt de EU om de voedselproductie onafhankelijker te maken. Een resolutie over de noodzaak van een EU-actieplan om de voedselzekerheid binnen en buiten de EU te waarborgen na de Russische invasie in Oekraïne is donderdag aangenomen met 413 stemmen voor, 120 tegen en 49 onthoudingen. In de tekst roepen de EP-leden op tot onmiddellijke hulp in de vorm van voedselleveringen aan Oekraïne, en tot een herstart van de EU-strategie voor voedselproductie.

Voedselhulp voor het Oekraïense volk
Gezien de ernstige gevolgen die de Russische aanval op Oekraïne zal hebben voor de voedselzekerheid van de Oekraïense bevolking, roept het Parlement op tot robuuste humanitaire voedselhulp op lange termijn voor Oekraïne, zowel van de EU als op internationaal niveau. De EU moet ook voedselcorridors van en naar Oekraïne openen, als alternatief voor de gesloten Zwarte Zeehavens. Oekraïense boeren moeten ook de beschikking krijgen over schaars zaaigoed, brandstof en meststoffen.

Een meer onafhankelijke EU
Volgens de EP-leden hebben de COVID-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne duidelijk gemaakt dat de EU minder afhankelijk moet worden van invoer van te weinig leveranciers. Zij pleiten voor een diversificatie van het aanbod uit derde landen en eisen op korte termijn dat de Commissie nagaat hoe de gevolgen van de hoge meststofprijzen voor de landbouwers kunnen worden opgevangen. Om de afhankelijkheid van de invoer van meststoffen op lange termijn te verminderen, stelt het Parlement voor om over te schakelen op alternatieve organische bronnen van voedingsstoffen voor de landbouw en om landbouwinnovatie te ondersteunen.

Verhoging van de EU-productie en hulp voor de boeren
Gezien de verstoring van de landbouwinvoer, eisen de Europarlementariërs dat de binnenlandse voedselproductie wordt verhoogd. Landbouwgrond mag alleen worden gebruikt voor de productie van voedsel en diervoeder. Om in de onmiddellijke behoeften te voorzien, willen de EP-leden dat landbouwers in 2022 braakliggende grond kunnen gebruiken voor de productie van eiwithoudende gewassen. Het Commissie zou ook steun moeten verlenen aan de zwaarst getroffen sectoren en de crisisreserve van 479 miljoen euro moeten aanspreken. Ook moeten de lidstaten volgens de Europarlementariërs de mogelijkheid krijgen om brede, snelle en flexibele staatssteun te verlenen aan marktpartijen op de landbouwmarkt.