Justin Trudeau: 'Canada, EU en onze partners staan voor een beslissend moment'

De Canadese premier benadrukte dat de NAVO en de EU meer vastberaden en verenigd zijn dan ooit en dat de druk op Poetin moet worden opgevoerd.

Bij de opening van het debat op woensdagmiddag zei EP-voorzitter Roberta Metsola dat Canada een bondgenoot en waardevolle partner is van de EU. “Onze relatie heeft de tand des tijds doorstaan”, zei ze. Over de Russische invasie van Oekraine onderstreepte voorzitter Metsola de gezamenlijke inzet van de EU en Canada en zij stelde dat onze gedeelde waarden aangevallen worden. “Dit is het moment van onze generatie om het waar te maken aan de wereld die wij hebben geërfd”, voegde zij hieraan toe.

In zijn toespraak veroordeelde premier Justin Trudeau “de criminele invasie van Poetin van een soeverein, onafhankelijk en democratisch Oekraïne.”

“Vladimir Poetin heeft de meest fundamentele regels van het internationaal recht geschonden. Hij doodt nu onschuldige burgers door ziekenhuis en woongebouwen te bombarderen. Deze flagrante minachtig van de wet en het menselijk leven vormt een enorme bedreiging voor Europa en de wereld”, stelde Trudeau.

“Canada, de EU en onze partners staan voor een beslissend moment. We kunnen falen. We moeten dit moment pakken. Poetin dacht dat democratie zwak was. Hij dacht dat hij de EU en de NAVO kon verzwakken. Maar hij heeft zich misrekend. De NAVO en de EU zijn meer vastberaden en verenigd dan ooit”, zei hij en voegde daaraan toe: “We kunnen Oekraïne niet laten vallen. Zij rekenen op ons. Dus laten we alle middelen tot onze beschikking gebruiken. We moeten doorgaan met de ongeëvenaarde sancties tegen Poetin en zijn trawanten in Rusland en Belarus, de druk opvoeren, zoveel als mogelijk is", zei de Canadese premier.

Trans-Atlantische eenheid
De volgende leden kwamen aan het woord na de toespraak van premier Trudeau: Siegfried Mureşan (EVP, Roemenië), Iratxe García Pérez (S&D, Spanje), Malik Azmani (Renew, Nederland), Ernest Urtasun (Groenen/VEA, Spanje), Marco Zanni (ID, Italië), Raffaele Fitto (ECR, Italië), Nikolaj Villumsen (Linkse Fractie, Denemarken). 

De Europarlementariërs benadrukken het belang van trans-Atlantische eenheid en roepen op tot verdere sancties tegen Rusland. Het beschermen van de democratie heeft een prijs, maar de kosten van het niet verdedigen zijn veel hoger. de EP-leden onderstrepen het belang van de groene transitie en energie-onafhankelijkheid, welke cruciaal zijn voor de aanpak van klimaatverandering, maar ook om de veiligheid en stabiliteit in Europa te garanderen.

Er waren ook oproepen tot meer investeringen in veiligheid en strategische samenwerking met partners zoals Canada. Europa moet een sterke militaire pilaar bouwen binnen de NAVO en voldoen aan de financiële toezeggingen van het bondgenootschap, stelden Europarlementariërs. De leden wezen ook naar de grote uittocht van vluchtelingen uit Oekraïne en verwelkomden het Canadese besluit om een ongelimiteerd aantal mensen op te vangen die op de vlucht zijn voor de invasie.