NAVO wil oostflank versterken

De NAVO versterkt haar oostelijke flank met vier extra gevechtsgroepen om Rusland af te schrikken. Zoals secretaris-generaal Jens Stoltenberg in Brussel aankondigde, staan Slowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije gepland als locaties voor de zogenoemde Battlegroups. Stoltenberg sprak voor de speciale bijeenkomst van de westerse alliantie, waarop de staatshoofden en regeringsleiders van de 30 NAVO-lidstaten donderdag in Brussel worden verwacht.

Tot dusver heeft de NAVO alleen permanente multinationale formaties gestationeerd in de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen, evenals in Polen. Meestal bestaan deze formaties  uit zo'n 1000 soldaten. Door de uitgebreide aanwezigheid zullen NAVO-troepen aanwezig zijn van de Oostzee in het noorden tot aan de Zwarte Zee in het zuiden.

Onlangs waren al troepen van de NAVO-snelle inzetmacht NRF ingezet in buurland Roemenië, Oekraïne, om de oostflank te versterken. De staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-landen hebben de Russische aanval op Oekraïne al beschreven als "de ernstigste bedreiging voor de Euro-Atlantische veiligheid in decennia". Volgens Stoltenberg wordt ook overwogen om de luchtverdediging en de aanwezigheid op zee flink uit te breiden.