Kraft en Zajc vliegen naar World Cup-zeges op vliegschans van Oberstdorf

Voor de liefhebbers kijken we nog even naar het weekeinde, waarin het voorlaatste World Cup-evenement in het schansspringen van dit seizoen werd afgewerkt. Op de grote vliegschans van Oberstdorf stond ouderwets skivliegen op het programma, net als komend weekeinde bij de seizoensfinale in het Sloveense Planica.

Zaterdag
In de eerste ronde vloog wereldrecordhouder Stefan Kraft uit Oostenrijk naar 232 meter en de leiding in de wedstrijd, voor de Slovenen Timi Zajc en Ziga Jelar - laatstgenoemde kwam ook tot 232 meter, maar met gunstiger omstandigheden. De Noor Marius Lindvik volgde, voor Anze Lanisek uit Slovenië en de Polen Kamil Stoch en Piotr Zyla.

Zyla behield zijn plek met verve in de tweede ronde, Stoch verloor er daarentegen zes. Lanisek deed het nog wat beter dan Zyla en nam de leiding in handen, wereldkampioen Lindvik kwam achter Zyla terecht. De in topvorm verkerende Jelar vloog ruimschoots naar de eerste plek en ging Zajc voorbij, waarna Kraft het af mocht maken. Het werd spannend, maar hij haalde het net: Kraft won, voor Jelar en Zajc.

Zondag
Wereldkampioen Lindvik viel zwaar tegen: in de kwalificaties werd hij slechts 52e en dus haalde hij de wedstrijd überhaupt niet. De wedstrijd was beduidend spannender dan een dag eerder, de verschillen waren klein. Zyla was de beste in de eerste ronde, voor de verrassende Fin Eetu Nousiainen, Kraft en de volgende Pool, Dawid Kubacki. De Japanner Ryoyu Kobayashi volgde op plek vijf, voor Domen Prevc en Zajc en met Karl Geiger uit Duitsland en de Noor Johann André Forgang ook nog binnen schootsafstand.

Forfang leverde in de tweede ronde een plek in bij Jelar, Geiger kwam achter zowel de Noor als de Sloveen terecht. Zajc behield zijn positie op zeer overtuigende wijze wel, Kobayashi moest drie posities inleveren en kwam zo net voor World Cup-concurrent Geiger terecht. Kubacki verloor vier posities en nestelde zich tussen de twee World Cup-kemphanen, niet goed voor Geiger. Kraft kwam achter Zajc op plek twee terecht, Nousiainen zakte zes plekken terug, maar pakte zo wel zijn beste resultaat ooit en was blij. Zyla sloot de wedstrijd af, maar wel met plek twee: Zajc pakte de zege, Kraft werd derde.