Netflix wil het delen van accounts tegengaan

Het is één van de manieren waarop consumenten het voor elkaar krijgen om toegang te houden tot meerdere streamingdiensten zonder er financieel aan ten onder te gaan: het delen van accounts. Netflix, dat in de gebruikersvoorwaarden het delen van accounts verbiedt, wil gebruikers die hun wachtwoord delen extra kosten in rekening gaan brengen.

Netflix heeft het toch duidelijk in de voorwaarden staan: een account mag "niet worden gedeeld met personen buiten de huiselijke kring". Maar die huiselijke kring wordt vaak toch wat breed geïnterpreteerd, zo heeft ook de streamingdienst zelf door. Daarom start binnenkort in drie landen, Chili, Costa Rica en Peru, een test waarbij het wachtwoord gedeeld mag worden, maar wel tegen een extra bedrag. Netflix maakt dit bekend op hun blog.

Volgens Chengyi Long, directeur productinnovatie bij Netflix, heeft het delen van accounts "invloed op de mogelijkheid om te investeren in goede nieuwe content" voor hun leden. Of in gewone-mensentaal: het kost de streamingboer geld. Leden hunnen voor het "delen buiten het huishouden" kiezen voor het toevoegen van een 'sub-account' voor omgerekend) een paar dollar extra, of een profiel kan van het ene account naar een ander account worden verhuisd, met behoud van kijkgeschiedenis en kijklijst, voor wie liever overstapt op een niet-gedeeld account.

Als de test succesvol is, kunnen andere landen volgen, aldus Long.