Panama meldt Russische beschietingen op schepen in de Zwarte Zee

Sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne zijn drie onder Panamese vlag varende schepen in de Zwarte Zee onder Russisch vuur komen te liggen.

Een van de schepen zonk en twee andere raakten beschadigd, vertelde Noriel Araúz van de Panamese Maritieme Autoriteit aan journalisten. Niemand raakte gewond, voegde hij eraan toe. "We weten dat drie schepen (die onder Panamese vlag varen) zijn aangevallen door Russische raketten", zei Araúz.

Het gezonken schip was dus een koopvaardijschip. De 'Russische marine' verhindert dat 200 tot 300 schepen uit verschillende landen 'de Zwarte Zee verlaten', bekritiseerde Araúz.

Volgens Oekraïne blijven schepen van de Russische marine de scheepvaart in het noordwestelijke deel van de Zwarte Zee blokkeren. Dat heeft de Oekraïense generale staf bekendgemaakt in een rapport over de militaire situatie. Afgelopen zaterdag meldde de Oekraïense Maritime and River Transport Authority dat sinds het begin van de oorlog 94 schepen met buitenlandse bemanning en honderden zeevarenden zijn geblokkeerd in de wateren van Oekraïense havens.