'Ruim 40.000 Syrische huurlingen melden zich bij Rusland voor oorlog OekraÔne'

Vrijwilligers van over de hele wereld sluiten zich aan bij het Vreemdelingenlegioen in Oekraïne om Kiev te helpen de Russische invasie af te weren. Het Kremlin rekruteert blijkbaar ook strijders: het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) waarschuwt dat zich al meer dan 40.000 Syriërs hebben geregistreerd.

Volgens het SOHR heeft Rusland lijsten opgesteld van ongeveer 40.000 strijders uit het Syrische leger en geallieerde milities die klaar zouden zijn om in Oekraïne te vechten. "Meer dan 40.000 Syriërs hebben zich tot nu toe geregistreerd om samen met Rusland in Oekraïne te vechten", zei Rami Abdel Rahman, de directeur van het in Londen gevestigde SOHR.

Anders dan in Syrië, waar soldaten het equivalent van 13 tot 32 euro per maand betalen, krijgen vrijwilligers in Rusland een salaris van 1.000 euro, meldt het observatorium. Ook zouden zij recht hebben op een schadevergoeding van 7.000 euro bij letsel en 15.000 euro bij overlijden.

SOHR haalt zijn informatie uit een netwerk van lokale klokkenluiders. De informatie die door de organisatie wordt verstrekt, is vaak nauwelijks te verifiëren door een onafhankelijke partij.

Kremlin is een belangrijke bondgenoot voor Assad
De in Straatsburg gevestigde organisatie Syrian for Truth and Justice zei dat een Syrische soldaat had bevestigd dat hij zich in maart had geregistreerd om in Oekraïne te gaan vechten. Na zijn militaire dienst vond hij geen ander werk.

Het Kremlin, de belangrijkste bondgenoot van de Syrische heerser Bashar al-Assad, maakte vrijdag bekend dat vrijwilligers, ook die uit Syrië, welkom waren om samen met het Russische leger in Oekraïne te vechten.

Een Syrische regeringsfunctionaris ontkende berichten over een wervingscampagne. "Tot nu toe zijn er geen namen ingevoerd, zijn er geen soldaten geregistreerd en is niemand naar Rusland gereisd om in Oekraïne te vechten", zei Omar Rahmun.