Oekra´ne: vierde gespreksronde met Rusland gaat dinsdag verder

De vierde gespreksronde tussen Oekraïne en Rusland is gestart. De communicatie met de Russische zijde is moeizaam, maar gaat door, schrijft de Oekraïense onderhandelaar Mykhailo Podolyak, die ook adviseur is van de Oekraïense president, op Twitter.

Update 15.40 uur:
Volgens informatie uit Kiev zijn de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland over een einde aan de gevechten onderbroken en worden deze dinsdag voortgezet. Het was een technische onderbreking voor aanvullende besprekingen in werkgroepen en een "verduidelijking van individuele definities", tweette de Oekraïense presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak. 

Er is tot dusver geen doorbraak geweest, maar beide partijen spraken het afgelopen weekend voorzichtig optimisme uit. Oekraïne eiste een einde aan de oorlog en een terugtrekking van de Russische troepen. Moskou eist dat Kiev het geannexeerde Zwarte Zee-schiereiland van de Krim erkent als Russisch grondgebied en de separatistische gebieden in het oosten van Oekraïne als onafhankelijke staten.

Eerdere berichtgeving:
Hij plaatst een foto van de gesprekken die worden gehouden via videoconferentie. "De partijen presenteren actief hun gevestigde standpunten", schrijft Podoljak. De reden voor het geschil zijn de te verschillende politieke systemen.Volgens Oekraïense bronnen zal het vierde gesprek zich richten op een staakt-het-vuren, de terugtrekking van Russische troepen en veiligheidsgaranties voor Oekraïne.

Oekraïne dringt aan op een staakt-het-vuren voordat de gesprekken over toekomstige betrekkingen tussen de twee landen kunnen beginnen.