Poetin: 'Oekra´ne schendt het internationaal humanitair recht'

De Russische president Vladimir Poetin heeft het Oekraïense leger beschuldigd van "flagrante schendingen" van het internationaal humanitair recht. In een telefoongesprek informeerde Poetin de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron over "de werkelijke situatie" in Oekraïne, aldus het Kremlin.

Poetin beschuldigde het Oekraïense leger van "buitengerechtelijke executies van dissidenten", "gijzelaars nemen en burgers als schild gebruiken". Poetin beschuldigde Oekraïense troepen van het aanleggen van voorraden zware wapens in de buurt van ziekenhuizen, scholen en kleuterscholen.

Ook zou Poetin kritiek hebben geuit op het feit dat Oekraïense strijders ("strijders van nationalistische bataljons") systematisch Russische operaties om de bevolking te redden tegenwerkten. Ze zouden burgers hebben geïntimideerd terwijl Rusland probeerde de burgers te evacueren. Poetin vroeg aan Scholz en Macron om de regering in Kiev te beïnvloeden om "deze criminele activiteiten" te stoppen.