Kabinet overweegt accijns op benzine en BTW op energierekening te verlagen

Het kabinet wil de dalende koopkracht van Nederlanders terug dringen. Het idee is om de accijns op brandstof te verlagen. Daarnaast gaat de btw op energie van 21% naar 9% naar beneden. Ook komt er direct extra geld beschikbaar voor mensen met het laagste inkomen.

Verder bekijkt het kabinet nog of slecht geïsoleerde woningen sneller kunnen worden aangepakt door de bestaande regelingen sneller uit te laten voeren of door de bewoners een waardebon te geven om zelf isolerende maatregelen te regelen. De verlaging van de accijnzen en de btw-ingreep zouden per 1 juli in kunnen gaan.  Dat is de vroegste datum om in een lopend begrotingsjaar iets fiscaal aan te passen.

De accijns voor benzine staat nu nog op bijna 0,83 euro per liter en bij diesel op bijna 0,53 euro. De verlaging van elke cent op benzine kost de staat 42 miljoen euro op jaarbasis, bij diesel kost dat per cent  57 miljoen euro. Hoeveel accijns er in mindering wordt gebracht is nog onduidelijk. Een betrokkene laat weten dat het eerder om 0,20 dan 0,40 euro verlaging per liter gaat.