Rusland: 'geen bedoeling om Oekra´ense regering omver te werpen'

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou is de Russische militaire operatie in Oekraïne niet gericht op het omverwerpen van de Oekraïense regering. De missie verloopt strikt volgens plan, zei de woordvoerster van het ministerie, Maria Zakharova.

De regering in Moskou wil haar doelstellingen van de neutrale status van Oekraïne bereiken door middel van besprekingen en hoopt dat de volgende onderhandelingsronde met Oekraïne meer significante vooruitgang zal boeken. Naar eigen zeggen zijn er ongeveer 140.000 mensen vanuit Oekraïne naar Rusland gevlucht.

Volgens het Britse ministerie van Defensie heeft de Russische opmars naar Kiev geen vooruitgang geboekt door weerstand van Oekraïne. In een update die vandaag op sociale media werd gedeeld, zei het ministerie van Defensie dat "de gevechten ten noordwesten van Kiev voortduren en dat de Russische strijdkrachten geen significante doorbraken hebben kunnen realiseren."

De steden Charkov, Chernihiv, Soemy en Mariupol worden nog steeds omringd door Russische troepen en liggen zwaar onder vuur. De luchtverdediging van Oekraïne houdt Russische vliegtuigen tegen en "verhindert hen waarschijnlijk de controle over het luchtruim te krijgen".

Volgens Oekraïense bronnen zetten de Russische binnenvallende troepen hun wapens ook in in gebieden met burgers. In Tsjernihiv in het noorden hadden de Russen militair materieel tussen woongebouwen en op boerderijen geplaatst, zei de generale staf woensdag. In het zuiden vermomden de Russen zich als burgers toen ze naar Mykolaiv trokken.