Onterechte boete voor lootboxes in FIFA 22

In de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State staat te lezen dat de zogenoemde packs of ‘loot boxes’ van FIFA 22 waarmee je voetballerkaartjes op een virtuele transfermarkt kunt verhandelen geen kansspel zijn. Daarom is er ook geen vergunning nodig en was de boete die Electronic Arts was opgelegd door de Kansspelautoriteit wegens het niet hebben van zo'n vergunning onterecht.

In FIFA-games zit al jaren de FIFA Ultimate Team-modus. In deze online modus kunnen spelers hun eigen team van voetballers samenstellen en voetbalwedstrijden spelen. Met FUT begin je met een starterspakket en dan is het de bedoeling dat je je team versterkt door voetballers en andere items te verhandelen op een FUT-transfermarkt. Daarnaast kun je packs bemachtigen en kopen. Je weet nooit wie of wat je krijgt. De inhoud van deze packs zijn ook op die markt te verhandelen.

De hoogste bestuursrechter besloot vandaag dus dat dit geen kansspel is omdat de packs geen opzichzelfstaand spel vormen. Daarom zijn ze geen kansspel en is daar geen vergunning voor nodig. Electronic Arts hoeft de boete dus niet meer te betalen en FUT mag gewoon in de huidige vorm in de FIFA-games blijven bestaan.

FIFA 18 - FUT Packs (Foto: Electronic Arts)