Achtervolgingswinst voor biatleten Eckhoff en Fillon Maillet

De World Cup biatlon gaat richting het einde van het seizoen, maar eerst moeten er nog wat World Cup-wedstrijden afgewerkt worden. Zondag was dat het geval in het Finse Kontiolahti, waar de achtervolgingen op het programma stonden, met de uitslag van de sprint als startlijst.

Vrouwen
Als winnares van de sprint begon Denise Herrmann als eerste aan de wedstrijd, na vijf seconden gevolgd door de Noorse Tiril Eckhoff en de Zweedse Stina Nilsson. Diens landgenote Hanna Öberg vertrok nog twee tellen later, met ook de Française Anaïs Chevalier-Bouchet (+0:15), de Duitse Vanessa Voigt (+0:17) en Elvira Öberg (+0:18) ook nog binnen twintig seconden van Herrmann.

Met vijf treffers nam Eckhoff na de eerste schietbeurt de leiding over, waarbij ze gelijk dik twintig seconden voorsprong pakte op Herrmann, Nilsson en de foutloze Voigt. Bij schietbeurt twee bleef Herrmann op twintig tellen van Eckhoff zitten, Chevalier-Bouchet schoof door naar plek drie op 38 seconden, voor Voigt. De eerste staande schietbeurt leverde nog vijf treffers op voor Eckhoff en Chevalier-Bouchet, die op 43 seconden volgde, met Herrmann in haar kielzog - de Duitser had er één gemist.

De laatste schietbeurt was moeilijk voor Eckhoff, die drie van de vijf schijven raakte. Een kans voor de achtervolgers dus, maar Herrmann liet één schijf staan en Chevalier-Bouchet twee. Dorothea Wierer schoof ondertussen met weer vijf treffers door naar plek twee op veertien seconden, acht tellen voor Herrmann. Eckhoff pakte eindelijk haar eerste zege van het seizoen, Wierer hield Herrmann van het lijf en werd tweede.

Mannen
Sprintwinnaar Quentin Fillon Maillet opende het bal, achttien seconden voor de Noor Filip Fjeld Andersen. Johannes Kühn uit Duitsland vertrok na een halve minuut, op de voet gevolgd door de Noor Sivert Guttorm Bakken, Sebastian Samuelsson uit Zweden, de Fransman Emilien Jacquelin en de Duitser Philipp Nawrath. Fillon Maillet opende foutloos, Jacquelin schoot zich in rap tempo naar plek twee en Andersen volgde.

De tweede schietbeurt leverde vijf treffers op voor Fillon Maillet en Jacquelin, die nog zeven seconden achter zijn landgenoot zat. Andersen en Kühn moesten een strafronde draaien, de Duitse veteraan Erik Lesser schoof op 42 seconden door naar plek drie. Jacquelin voegde zich richting schietbeurt drie bij zijn landgenoot, de grote groep achtervolgers zat op inmiddels bijna vijftig seconden.

Fillon Maillet weerstond de druk en trof vijf keer bij schietbeurt drie, waar Jacquelin één schijf liet staan. Op vijftig seconden volgden de Italiaan Lukas Hofer en de Noor Vetle Sjåstad Christiansen, ook Lesser bleef in de buurt. Voor Fillon Maillet ging het laatste schot fout en dus had Jacquelin een kans, maar ook hij schoot er één naast en dus was de winst zo goed als een feit voor zijn landgenoot.

Hofer, Christiansen en Lesser sloten af met vijf treffers en doken vlak na Jacquelin de slotronde in. Het trio sloot aan bij de Fransman, die net als Christiansen volledig leeg was en af moest haken bij de tempoversnelling van Lesser. Fillon Maillet pakte overtuigend de winst, Lesser sprintte in de slotweken van zijn loopbaan naar de tweede plek en Hofer completeerde het podium.