Verblijf Qatar tijdens WK 2022 lijkt onbetaalbaar voor de gemiddelde Oranje-fan

De wedstrijdkaarten zijn al in de verkoop, maar voetbalfans maken zich zorgen over de schaarse en onbetaalbare mogelijkheden tot verblijf tijdens het WK voetbal in Qatar. 

Honderdduizenden voetbalfans dienden de afgelopen weken zo'n 17 miljoen aanvragen in om de eerste kaartjes voor het WK voetbal in Qatar, in November, te kunnen bemachtigen.

Wie uiteindelijk een kaartje krijgt toegewezen, heeft mazzel maar daarbij een nieuw probleem: waar ga je slapen?

"Qatar is een bestemming voor rijke toeristen, maar de meeste voetbalfans zijn dat niet”, stelt Ronan Evain, voorzitter van FSE, een organisatie van Europese voetbalsupporters.

Ook Theo Pouw van de Supporterclub Oranje heeft zijn bedenkingen: "Misschien moeten we de grote Oranjefeesten maar gewoon in Nederland organiseren, op De Dam ofzo.”

Het WK 2022, wat wordt gehouden van 21 november tot 18 december, is anders dan elk wereldkampioenschap tot nu toe. WK’s werden altijd in grotere landen gehouden, met de stadions verdeeld over meerdere steden: Rusland (2018), Brazilië (2014), Zuid-Afrika (2010), Duitsland (2006).

In Qatar 2022 liggen alle acht stadions binnen een cirkel van 50 km rond de stad Doha. Met als gevolg dat alle officials, alle teams, alle journalisten en alle fans gedurende drie weken lang in en rond Doha moeten verblijven.

Wereldvoetbalbond Fifa heeft al meerdere claims gelegd op verschillende hotels. Wat als gevolg heeft dat er bizarre prijzen worden gevraagd aan voetbalfans die op zichzelf willen afreizen naar het WK. Via Airbnb kost een hostel 302 euro per nacht. De goedkoopste mogelijkheid is een tweepersoonskamer (zonder ramen) bij een particulier voor 270 euro per nacht. Booking.com biedt nog niets aan rondom Qatar tijdens het WK.

Pakketreizen zijn niet voordeliger, het goedkoopste arrangement bij Qatar Airways (vlucht, 4 nachten in een hotel en kaartjes voor 2 wedstrijden) is minstens 3300 euro kwijt.

Ronan Evain, namens de Europese voetbalfans: "Bij eerdere WK’s kon je, als de overnachting in een speelstad te prijzig werd, gewoon een stad verder rijden. Als je hier verderop wil kijken, kom je in Saoedi-Arabië terecht of je moet naar Dubai vliegen."

Voetbalbond KNVB stelt zich op het standpunt dat er vanuit het organisatiecomité in Qatar ‘geen toezeggingen zijn gedaan ten aanzien van beschikbare verblijven voor fans’. "Er zijn ook geen prijsafspraken gemaakt. Onze fans zijn zelf verantwoordelijk voor het boeken van een accommodatie.”