Mastercard en Visa beperken drastisch hun activiteiten in Rusland

Vanwege de Russische inval in Oekraïne, schorten de twee grootste creditcardaanbieders ter wereld, Visa en Mastercard, de zaken met Rusland op. Visa zal samenwerken met zijn klanten en partners in Rusland "om alle Visa-transacties de komende dagen stop te zetten", aldus het bedrijf. Daarna zouden in Rusland uitgegeven kaarten niet meer in het buitenland werken. Creditcards uitgegeven door financiële instellingen buiten het land konden niet meer worden gebruikt in Rusland. Mastercard kondigde identieke stappen aan.

Al Kelly, CEO van Visa, zei dat hij de impact betreurt die de maatregel zal hebben op werknemers, klanten, partners, handelaren en kaarthouders in Rusland. "Deze oorlog en de voortdurende bedreigingen voor vrede en stabiliteit vereisen dat we reageren in overeenstemming met onze waarden." Mastercard zei dat de beslissing niet gemakkelijk was om te nemen. "Mastercard is al meer dan 25 jaar actief in Rusland." De bijna 200 medewerkers krijgen hun loon doorbetaald. Als het "redelijk en wettelijk toelaatbaar" is, willen ze de activiteiten hervatten.

Visa en Mastercard waren eerder gestopt met het verwerken van transacties voor Russische banken die waren getroffen door internationale sancties vanwege de oorlog in Oekraïne. The Wall Street Journal meldde onlangs dat van de debet- en creditcards die in Rusland zijn uitgegeven, Visa- en Mastercard-kaarten in 2020 goed waren voor ongeveer 74 procent van de betalingen in het land.

De Centrale Bank van Rusland zei in een verklaring dat alle Visa- en Mastercard-kaarten die door Russische banken zijn uitgegeven in Rusland blijven functioneren tot hun vervaldatum. Het gebruik ervan wordt verwerkt in het nationale betaalkaartsysteem, de sancties zouden geen gevolgen voor hen hebben. Houders van dergelijke kaarten konden geld blijven opnemen bij geldautomaten in het land en ze gebruiken om in Rusland te betalen. Grensoverschrijdende transacties zijn niet mogelijk, zoals aankopen in buitenlandse webshops of het gebruik van de kaarten in het buitenland.