Langlaufgrootheid Johaug neemt afscheid met grootse zege

Langlaufster Therese Johaug kondigde deze week aan dat ze zaterdag haar professionele carrière zou beëindigen. Dat moest gebeuren met de World Cup in Oslo, waar de 30 kilometer in klassieke stijl op het programma stond, een onderdeel dat op haar lijf geschreven is.

Johaug was de grote favoriete voor de wedstrijd en dat maakte ze waar. Na een paar kilometer ging ze er vandoor en vervolgens was het ruim twintig kilometer lang een kwestie van het uitbreiden van de voorsprong tot een dikke anderhalve minuut. In de slotfase deed ze het wat rustiger aan, genoot ze van het publiek en pakte ze hier en daar een vlag aan, maar de overwinning kwam uiteraard niet in gevaar voor de winnares van 81 World Cup-wedstrijden, vier gouden olympische medailles - waaronder drie individuele in Beijing - en veertien wereldtitels.

De strijd om de tweede plek was wat spannender, lange tijd zat een redelijk grote groep achter Johaug. In de slotfase ging Krista Pärmäkoski er vandoor en de Finse bleek zo een beslissende slag te slaan. Zij ging op naar de tweede plek, de Zweedse sprinter Jonna Sundling liet haar allroundkwaliteiten zien en werd op dik tien tellen van de Finse derde, voor Kerttu Niskanen, ook uit Finland.