Media verlaat Rusland wegens nieuwe 'censuur wet'

De Britse BBC is gestopt met elke vorm van berichtgeving op het grondgebied van de Russische Federatie na de inwerkingtreding van een nieuwe mediawet in Rusland. Gezien de huidige juridische situatie zit er niets anders op dan het journalistieke werk in Rusland tijdelijk op te schorten, aldus de publieke omroep in een verklaring op Twitter. Ondertussen worden de effecten van de laatste ontwikkelingen onderzocht. BBC News zal haar service in het Russisch van buiten Rusland voortzetten. "De veiligheid van ons personeel staat voorop en we zijn niet bereid om hen te vervolgen voor het doen van hun werk", zei BBC-topman Tim Davie in de verklaring.

De Amerikaanse omroep CNN is gestopt met uitzenden in Rusland. De situatie zal nader worden onderzocht, aldus de woordvoerder. Het persbureau Bloomberg maakte bekend dat zijn journalisten niet meer in Rusland zouden werken. 

De Russische krant Novaya Gazeta kondigt ondertussen aan dat het informatie over de militaire acties van Rusland in Oekraïne van haar website zal verwijderen. De achtergrond hiervan zijn de censuurmaatregelen, meldt de krant. De hoofdredacteur van de krant, Dmitry Muratov, werd vorig jaar geëerd met de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inzet voor persvrijheid. 

Het Russische parlement heeft een wetswijziging aangenomen die het verspreiden van vermeende verkeerde informatie over de Russische strijdkrachten bestraft met hoge boetes en tot 15 jaar gevangenisstraf. Sinds vorige week is het media in Rusland verboden om termen als 'aanval', 'invasie' en 'oorlogsverklaring' te gebruiken in de berichtgeving over de oorlog. Moskou beschrijft de oorlog als een militaire 'speciale operatie'.