Kiev opgeschrikt door explosies

De BBC meldde zojuist minstens vier explosies  in de Oekraïense hoofdstad, waar het donderdag in de vroege uurtjes is.

Twee krachtige ontploffingen zijn naar verluidt afgegaan in het stadscentrum, gevolgd door nog twee in de buurt van een metrostation. Er zijn sirenes voor luchtaanvallen gehoord.

Het Twitter-account van OSINTtechnical, dat open source-informatie deelt, heeft een video vrijgegeven van één explosie.

De BBC heeft deze beelden niet onafhankelijk geverifieerd.

Bij een metrostation in Kiev zijn gisteravond ook meerdere explosies gehoord. Krachtige ontploffingen waren te zien op video's die op sociale netwerken werden gedeeld.

In eerste instantie was het onduidelijk of het een luchtaanval was en wat de doelen hadden kunnen zijn. Minstens één persoon was al gewond geraakt toen een projectiel ten zuiden van het centraal station van Kiev insloeg. Een man is met een granaatscherf aan zijn been naar het ziekenhuis gebracht, aldus de autoriteiten.

Volgens een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken werd de ontploffing veroorzaakt door een neergeschoten Russische kruisraket. Het vallende puin zou een verwarmingsleiding hebben geraakt en de ontploffing hebben veroorzaakt.

Oekraïense media berichtten ook over gevechten in de buitenwijken van de metropool. Er zou een Russisch vliegtuig zijn neergeschoten. De informatie is niet onafhankelijk verifieerbaar. Burgemeester Vitali Klitschko van Kiev schreef op de nieuwszender Telegram: "De vijand probeert door te breken in de hoofdstad."