OekraÔense havenstad Mariupol zwaar onder vuur

Volgens burgemeester Wadym Boitschenko ligt de strategisch Oekraïense havenstad Mariupol constant onder Russisch vuur. Boitschenko zei woensdag op een persconferentie dat de stad al meer dan 14 uur onafgebroken is aangevallen.

Volgens ambtenaren werden naast de haven ook burgerdoelen aangevallen, waaronder een kraamafdeling en een school. "Er zijn aanvallen op gebieden waar geen militaire infrastructuur is", zei het hoofd van de regionale militaire administratie, Pavlo Kyrylenko.

Boichenko beschuldigde het Russische leger ervan te proberen te voorkomen dat burgers de stad zouden verlaten. Het Russische leger rukt momenteel langs de kust van de Zee van Azov van twee kanten op - vanaf het geannexeerde schiereiland de Krim en vanaf de Russische grens.

Volgens de burgemeester zit de Zuid-Oekraïense haven van Mariupol zonder water, verwarming en elektriciteit na luchtaanvallen. "Vandaag was de zwaarste van alle zeven dagen van de oorlog", zei Boychenko tegen het Unian-agentschap. De energievoorziening van de stad met zo'n 440.000 inwoners liep schade op. "Morgen zullen onze openbare nutsbedrijven beginnen met het herstellen van de kritieke infrastructuur", zei hij.

Bojchenko bedankte het Oekraïense leger, gemeentelijke nutsbedrijven en artsen. "We hebben niemand aangevallen. We zijn hier thuis." Volgens de autoriteiten zijn bij luchtaanvallen in Mariupol meer dan 130 mensen gewond geraakt. Oekraïne geeft Rusland hiervan de schuld. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Mariupol ligt vlakbij de zogenaamde contactlijn tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger in de regio Donetsk. De stad is strategisch belangrijk.