Oorlog in Oekraïne brengt wereldwijde voedselvoorziening in gevaar

Hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat de oorlog in Oekraïne ernstige gevolgen zal hebben voor de voedselvoorziening - met name in landen in de Arabische wereld en West-Azië. "Nu al worden 276 miljoen mensen in 81 landen getroffen door acute honger. De wereld kan zich gewoon geen nieuw conflict veroorloven", zegt de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) in Duitsland, Martin Frick. Meer dan de helft van het voedsel dat het WFP in crisisgebieden uitdeelt, komt uit Oekraïne.

Egypte haalt het grootste deel van zijn tarwe-import uit Rusland en Oekraïne, net als Tunesië. In beide landen hebben vooral arme mensen brood nodig. Het eten wordt gesubsidieerd en is dus tot nu toe voor bijna iedereen betaalbaar. Experts in Tunesië waarschuwen nu al voor forse prijsstijgingen als gevolg van de oorlog.

Turkije is op verschillende gebieden afhankelijk van Moskou. In 2020 kwam ongeveer 65 procent van de tarwe-import uit Rusland. Een verslechtering van de onderlinge betrekkingen zou de invoer duurder kunnen maken. Turkije lijdt al onder een valutacrisis en hoge inflatie, en de afgelopen weken zijn er op veel plaatsen protesten geweest vanwege stijgende voedselprijzen.