Amerikaanse oliegigant Exxon kondigt terugtrekking uit Rusland aan

ExxonMobil is van plan zijn olie- en gasproductieactiviteiten in Rusland te beëindigen vanwege de Russische invasie van Oekraïne. "We veroordelen de militaire acties van Rusland", zei de grootste Amerikaanse oliemultinational. Het bedrijf steunt de bevolking van Oekraïne en pleit voor een krachtige internationale reactie op Rusland.

Exxon heeft aangekondigd dat de exit uit het Sakhalin-1 olie- en gasproductieproject in Rusland zorgvuldig en in nauwe samenwerking met de andere bedrijven zal worden uitgevoerd, Exxon werkt in Sakhalin-1 samen met de Russische Rosneft-groep en Indiase en Japanse partnerbedrijven. Gezien de huidige situatie wijst de Amerikaanse groep voorlopig ook investeringen in nieuwe projecten in Rusland af.

Met de terugtrekking uit Rusland volgt Exxon zijn concurrenten BP en Shell, die ook hadden aangekondigd daar de afgelopen dagen af te zien van oliedeals. De exit kan voor bedrijven erg in de papieren gaan lopen. Exxon gaf aanvankelijk geen informatie over de kosten, maar het zou in de miljarden moeten lopen. Het Amerikaanse bedrijf is al tientallen jaren in Rusland en bezit 30 procent van het Sakhalin-1-project.