Russisch mega-konvooi staat stil, maar zal na bevoorrading richting Kiev gaan

De militaire aanval door Rusland op Kiev staat stil omdat de troepen worstelen met fundamentele logistieke problemen, waaronder tekorten aan voedsel en brandstof, ook lijkt het moreel van sommige eenheden op een dieptepunt te zijn beland, volgens een hoge Amerikaanse defensiefunctionaris dinsdag.

De functionaris zei dat het ruim 60 kilometerslange gepantserde konvooi dat op de hoofdstad Kiev afkoerste in de afgelopen 24 uur geen enkele vooruitgang heeft geboekt, en stilstaat door logistieke problemen, en een tekort aan brandstof en voedsel. Wellicht zullen de Russen de pauze benutten om de aanvalstactieken met elkaar af te stemmen.

De Russische troepen zullen na het versterken en bevoorraden van hun troepen ten noorden en ten westen van Kiev opnieuw richting hoofdstad gaan met als doel deze te omsingelen en uiteindelijk in te nemen. Dit zal waarschijnlijk in de komende 24-48 uur plaats gaan vinden.

Oekraïense militaire leiders zeggen dat zij deze 'pauze' hebben benut om de verdediging van Kiev te versterken en zich voor te bereiden op een grondige verdediging van hun hoofdstad. Het Oekraïense leger kan waarschijnlijk niet voorkomen dat Russische troepen Kiev omsingelen of insluiten als de Russen genoeg gevechtskracht sturen om dat te doen, maar het kan waarschijnlijk wel de Russische pogingen om de stad zelf in handen te krijgen uiterst moeilijk maken en mogelijk voorkomen.

De bevindingen van 1 maart van het in Washington gevestigde Institute for the Study of War kun je hier lezen.