Fiod pakt Sywert van Lienden en compagnon op inzake mondkapjesdeal

Ondernemer en lobbyist Sywert van Lienden is vandaag opgepakt in het onderzoek naar de omstreden mondkapjesdeal. Dit bevestigen ingewijden. Van Lienden zit vast met een andere verdachte die betrokken is bij de Stichting Hulptroepen Alliantie.

Een woordvoerster van het OM heeft bevestigd dat twee personen in Hilversum zijn aangehouden. 'Wij hebben vandaag drie woningen en een kantoor doorzocht. Daarbij zijn twee personen aangehouden', aldus de woordvoerster. Ook de BMW van Van Lienden werd bij de doorzoeking in Hilversum doorzocht.

Eerder vandaag liet het Om al weten een strafrechterlijk onderzoek te starten naar aanleiding van de aangifte door uitzendorganisatie Randstad:

Onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart naar, onder meer, Stichting Hulptroepen Alliantie en drie daarbij betrokken natuurlijke personen. Deze Stichting werd in het voorjaar van 2020 opgericht met als doel om Nederland belangeloos van meer mondkapjes te voorzien.

Aanleiding onderzoek
Aanleiding voor het onderzoek is de aangifte die Randstad eind december 2021 heeft gedaan. Het Functioneel Parket van het OM heeft deze aangifte bestudeerd en is op basis daarvan een onderzoek gestart.

Stichting Hulptroepen Alliantie
Stichting Hulptroepen Alliantie werd in het voorjaar van 2020 opgericht als een non-profit organisatie die, naar eigen zeggen, in staat was op korte termijn primair voor de zorg in een groot aantal mondkapjes te voorzien. De (voormalig) bestuurders van de Stichting communiceerden in de media herhaaldelijk dat zij zonder winstoogmerk handelden. Naar aanleiding hiervan besloot Randstad haar bijdrage te leveren door personeel uit te lenen aan de Stichting zonder hiervoor kosten in rekening te brengen. Later bleek echter dat de (voormalig) bestuurders, naast de Stichting, ook een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Met deze vennootschap werd winst gegenereerd. Het door Randstad ingezette personeel zou, zonder hun medeweten, ook ingezet zijn voor de activiteiten van deze BV.

Uit mediaberichten en de aangifte van Randstad volgt dat mogelijk ook andere partijen op een soortgelijke manier betrokken zijn bij de activiteiten van de Stichting en/of de BV. Het OM sluit niet op voorhand uit dat ook naar deze gevallen onderzoek gedaan zal worden.

Civiel onderzoek
Op grond van het Burgerlijk Wetboek heeft het OM, naast haar strafrechtelijke taken, een civiele toezichtstaak op rechtspersonen in het algemeen en op stichtingen in het bijzonder. Het OM kan, bij ontstane twijfel daarover, een onderzoek instellen naar of het bestuur van een stichting wel conform de eigen statuten handelt. Het OM had al voordat de aangifte werd gedaan een civiel onderzoek naar de Stichting Hulptroepen Alliantie. Dit onderzoek, waaraan de Stichting volledige medewerking verleent, loopt nog en heeft nog niet tot conclusies geleid. Het civiele onderzoek staat los van het strafrechtelijke onderzoek en wordt door een ander team uitgevoerd.

'Verklaring' van Sywert van Lienden in het programma Buitenhof 6 juni 2021

'Ik had net zo hard van de daken moeten schreeuwen dat er een BV was met winstoogmerk als dat ik had moeten zeggen dat er een stichting was zonder', stelt Sywert van Lienden in Buitenhof. Hij reageert voor het eerst op de onhullingen van de Volkskrant en Follow the Money dat hij en zijn zakenpartners miljoenen hebben verdiend aan de import van mondkapjes uit China. Hij vertelt o.a. dat de winst naar maatschappelijke doelen gaat en betuigt spijt.'