Burgemeester Kiev: 'We zijn omsingeld'

Volgens burgemeester Vitaly Klitschko staat Kiev aan de rand van een humanitaire ramp. "We hebben nu nog elektriciteit en water en verwarming in onze huizen", zegt hij tegen persbureau AP. "Maar de infrastructuur is vernietigd om voedsel en medicijnen te leveren."

Nu Russische troepen dichter bij de Oekraïense hoofdstad komen, is de burgemeester van Kiev zowel trots op de geest van zijn burgers als bezorgd over hoe lang ze het kunnen volhouden.

In een interview met The Associated Press op zondag, na een slopende nacht van Russische aanvallen aan de rand van de stad, was burgemeester Vitali Klitschko enkele seconden stil toen hem werd gevraagd of er plannen waren om burgers te evacueren als Russische troepen erin zouden slagen Kiev in te nemen.

"Dat kunnen we niet doen, want alle wegen zijn geblokkeerd", zei hij ten slotte. "Op dit moment zijn we omsingeld."

Toen Russische troepen donderdag Oekraïne binnenvielen, reageerde de stad met 2,8 miljoen inwoners aanvankelijk bezorgd maar ook met een zekere mate van zelfbeheersing. De situatie veranderde toen supermarkten dicht gingen en het beroemde diepe metrosysteem van de stad de stations in schuilkelders veranderde.

De burgemeester bevestigde aan het AP dat tot nu toe negen burgers in Kiev zijn gedood, waaronder een kind.

Een door Klitschko bevolen avondklok begon zaterdag rond zonsondergang en zal tot minstens maandagochtend 8 uur duren. Zijn bevel stelde nadrukkelijk dat elke onbevoegde persoon buiten als een saboteur kan worden beschouwd.