EU verwacht zeven miljoen vluchtelingen uit Oekra´ne

Volgens EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson moet de EU zich voorbereiden op een enorme vlucht vanuit Oekraïne. Ze weet niet hoeveel mensen er komen, zei de Zweedse voor de crisisvergadering van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken in Brussel. "Maar ik denk dat we ons op miljoenen moeten voorbereiden."

Tot dusver zijn ongeveer 300.000 Oekraïners naar de EU gekomen. Slechts weinigen hebben asiel aangevraagd of bescherming gezocht in opvangcentra in de lidstaten. In plaats daarvan logeerden ze bij vrienden of familie. Maar je moet erop voorbereid zijn dat er nog veel meer mensen zullen komen, zei Johansson. Ze zal daarom een solidariteitsplatform voorstellen om de hulp van de EU-landen te coördineren. Tot nu toe heeft geen enkel EU-land gevraagd om de herverdeling van vluchtelingen, zelfs niet een direct aan de grens van Oekraïne liggend land zoals Polen. Volgens de Poolse grenswacht zijn er sinds het begin van de oorlog in Oekraïne meer dan 200.000 vluchtelingen in Polen aangekomen.

Toevoeging 19.40 uur: Het momenteel verwachte aantal ontheemde Oekraïners is meer dan zeven miljoen, zei commissaris Janez Lenarčič in Brussel, die verantwoordelijk is voor EU-crisisbeheersing. In het ergste geval - als deze oorlog voortduurt - zouden ze dringende humanitaire behoeften hebben. De Verenigde Naties doen daarom een dringend beroep op hulp aan de internationale gemeenschap. De EU-commissie heeft daarom al 90 miljoen euro aan hulp gemobiliseerd.