EU-ministers: hele luchtruim dicht, verbod op staatsomroepen RT en Spoetnik

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zullen later vandaag een derde ronde sancties tegen Rusland opleggen, legt EU-buitenlandchef Josep Borrell uit met het oog op een aanstaande virtuele ministervergadering. De maatregelen zouden ook de uitsluiting van enkele Russische banken van het wereldwijde betalingssysteem Swift omvatten, schrijft hij op Twitter.

Update 19.30 uur: De Europese Unie heeft nieuwe sancties aangekondigd tegen Rusland en Wit-Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Het hele EU-luchtruim zal worden gesloten voor Russische vliegtuigen, zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, in Brussel.

Daarnaast worden de Russische staatsomroepen RT en Spoetnik in de EU verboden en komen er verdere exportverboden voor Wit-Rusland. Voor het eerst in haar geschiedenis financiert de EU ook de aankoop en levering van wapens en militaire uitrusting "aan een aangevallen land", zei Von der Leyen.

"Dodelijke wapens" en brandstofvoorraden voor het Oekraïense leger, beschermende uitrusting en medische uitrusting moeten worden gefinancierd met een noodhulpfonds, zei Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU. Dit is het einde van "het taboe dat de EU geen wapens levert aan strijdende partijen". 

Eerdere berichtgeving: