OekraÔne: zware gevechten, Kiev brandstofopslag en Charkov pijpleiding in brand

Oekraïense autoriteiten hebben bevestigd dat er grote branden zijn uitgebroken in de buurt van Charkov, ten oosten en ten zuiden van Kiev. De branden zijn veroorzaakt door Russische aanvallen.

Naar eigen zeggen wordt de Oekraïense krijgsmacht op veel plaatsen blootgesteld aan zware aanvallen van het Russische leger. Volgens een verklaring van het leger die in de loop van de nacht is uitgedeeld, wordt er "resoluut verzet" geboden.

Dienovereenkomstig werd een Russische aanval in de buurt van Charkov afgeslagen. Aan de andere kant, bij Cherson in het zuiden, slaagden Russische eenheden erin op te rukken na bittere gevechten. Ook in de regio van Loehansk woedden hevige gevechten. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Bij gevechten in de Oost-Oekraïense stad Charkov is een aardgaspijpleiding in vlammen opgegaan. Volgens het Oekraïense agentschap Unian is de lijn opgeblazen door Russische troepen. Het is nog onduidelijk of de pijpleiding een regionale aardgaspijpleiding was of een deel van de pijpleidingen die van Rusland naar Europa leiden.

Journalist Christopher Miller plaatste een video op Twitter die naar verluidt een brandend brandstofdepot ten zuiden van Kiev liet zien. Het depot in Vasylkiv werd geraakt door Russische raketten, schrijft Miller.