Procol Harum-zanger Gary Brooker overleden

Goedemiddag!

Het jaar 2022 is nét twee maanden onderweg en de muziekwereld moet alweer afscheid nemen van een groot muzikant. Gary Brooker is op 19 februari op de leeftijd van 76 jaar overleden. Hij was ernstig ziek. 

Rond het jaar 1966 ontmoette hij tekstschrijver Keith Reid en samen konden ze het goed vinden. Ze besloten om samen wat nummers op te nemen. Ondertussen waren ook Matthew Fischer en bassist Dave Knights erbij gekomen. 

Op het moment dat ze hun bandnaam veranderde in 'Procol Harum' hadden ze het nummer 'A Whiter Shade of Pale' net geschreven.

Na een korte tijd wisselde de band alweer van samenstelling. 'Homburg' zou daarna hun tweede en laatste nummer 1-hit worden.

In de loop der jaren heeft de band veel mensen zien komen en gaan met wisselend succes. Gary Brooker is eigenlijk het enige officiele bandlid dat altijd deel heeft uitgemaakt van Procol Harum. Verder bleef ook Keith Reid zeer langdurig betrokken bij de band.

Gary Brooker schreef en speelde ook met veel andere artiesten. Persoonlijk vind ik zijn samenwerking met Alan Parsons en Eric Woolfson voor het album 'Stereotomy' waarin hij het nummer 'Limelight' zingt, één van zijn mooiste songs.

We weten allemaal helaas nog dat 'A Whiter Shade Of Pale' het lievelingsnummer was van Peter R. De Vries, dus dit zal ongetwijfeld ook keihard aankomen bij de nabestaanden. 

De geruchten dat het niet goed ging met Gary had ik al een tijdje gehoord, dus ik was er al bang voor dat het wel eens snel voorbij kon zijn.

Laten we maar genieten van alle mooie muziek die hij heeft nagelaten.

Het is absoluut een groot verlies en muzikaal gezien laat 2022 zich net als 2021 van een zeer slechte kant zien. 

R.I.P  Gary!