Eunice en haar gevolgen

Hoi allemaal!

Dat er gisteren een storm door ons land raasde zal behalve de storm-wappies niemand zijn ontgaan. Ik kijk in dit verhaaltje even terug op de situatie.

Het grootste struikelblok van Eunice gaat over het waarschuwingssysteem van het KNMI. In Limburg, maar met name in Groningen zijn ze behoorlijk boos over het feit dat het KNMI slechts code geeel/oranje had afgekondigd. Ik kan mij daar wel in vinden.

De reactie was namelijk dat dat niet bepaald wordt door de windkracht en/of windstoten, maar vooral door de eventuele maatschappelijke impact die dat kan veroorzaken. Er vind namelijk overleg plaats tussen de diverse overheidsinstanties. Volgens de woordvoerster van het KNMI had de hele westkust er eerder en langer mee te maken, dus was het risico daar groter voor ontwrichting van de maatschappij. Hierdoor bleef het in Groningen bij oranje.

De verwachting was dat de piek daar in de avond zou vallen. De werkelijke situatie was dat de storm daar al eerder en ook zwaarder was dan de bedoeling was. Aan het einde van de middag stond er in Eelde al een kracht 9 met een windstoot van 124 km/u. In Hoogeveen was dat zelfs 136 km/u. Dit is dus zeker code rood waardig.

Ook zou er in de avond een tweede piek gaan komen. Echter, het kwaad was toen al geschied. De schade in Groningen was toen al aanzienlijk en ook viel er een dode.

In Limburg was er code geel. Ook daar heeft het harder gewaaid dan code geel. In vrijwel geheel Limburg werd tijdelijk even stormkracht behaald met windstoten tot 100 km/u. Toch zijn daar wel wat misverstanden over, omdat in Duitsland hogere waarden werden gemeten. Dit komt omdat zij daar anders meten dan in Nederland. In ieder geval een code oranje was voor Limburg zeker geen overbodige luxe.

Uiteindelijk is er op 10 stations een gemiddelde windkracht 10 geweest. Twente en Eelde doen zo diep landinwaarts met een dikke 9 Bft goed mee. Dit komt niet zo vaak voor. Ook de windstoten waren bijzonder heftig. Cabauw kwam zelfs met 145 km/ op de proppen, en dat is meer dan de 141 km/u die Hoek Van Holland kon noteren. Dit was tevens de hoogste windstoot voor een kuststation. 

Oorzaak van deze heftigheid was de onstabiliteit op hoogte, waardoor de uitwisseling nog een extra impuls kreeg. Met de buien viel het op zich wel mee, behalve in het noorden. Op Terschelling viel ruim 13 mm. 

De treinenloop zal vandaag zo goed als nauwelijks meer hervat gaan worden, en ook morgen zal er zeker niet volgens dienstregeling gereden gaan worden.

Pas maandag kan er een eerste schatting gemaakt worden over hoeveel schade er is aangericht.

Was dit het al? Nee, morgenavond is opnieuw een situatie om goed in de gaten te houden. Het is niet zo zeer een langdurige storm, maar rond, nabij en vlak na passage van een buienlijn kunnen er opnieuw heftige windstoten voorkomen. Ook opnieuw in het binnenland. Verder kan er aan zee wederom stormkracht gehaald worden. Windstoten worden nu tussen de 90-110 km/u verwacht. Uiteraard kan dit nog iets zwaarder uitpakken. Overigens valt er morgen op de dag aanzienlijk meer regen dan bij Eunice het geval was.

Waarschijnlijk duurt deze situatie te kort voor een code oranje, maar het zit wel heel dichtbij. Voor nu staat code geel uit.

Is het dan nog niet genoeg? Nee, want ook maandag is nog iets om de ogen bij open te houden......