Rusland kondigt militaire oefening met nucleaire wapens aan

Te midden van de Oekraïne-crisis houdt Rusland morgen een militaire oefening waarbij ook zijn nucleaire wapens betrokken zijn. President Poetin zal toezicht houden op de oefening. Het doel is de betrouwbaarheid van strategische kernwapens te testen, zei hij.

Er zullen ook kruisraketten en ballistische raketten bij de oefening worden gebruikt, zo maakte het Russische ministerie van Defensie bekend. Volgens het Russische presidentiële bureau maakt de manoeuvre deel uit van het reguliere trainingsprogramma van het leger. De deelname van Poetin is belangrijk en hij zal waarschijnlijk zelf in een van de situatiecentra aanwezig zijn.

Volgens het Kremlin zullen de luchtmacht, legereenheden van het Zuidelijk Militair District, alsmede de Zwarte Zeevloot en de Noordelijke Vloot bij de oefening betrokken zijn. In de afgelopen dagen had Rusland verscheidene gedeeltelijke terugtrekkingen van aangekondigd van troepen die in de buurt van de Oekraïense grens waren gelegerd. In het Westen bestaat echter ernstige twijfel over de waarheidsgehalte van deze aankondigingen.

Nieuwe gevechten in Oost-Oekraïne
Intussen beschuldigen de partijen in het conflict in Oost-Oekraïne elkaar opnieuw van beschietingen. Het Oekraïense leger zei dat pro-Russische strijders 's nachts het 'staakt-het-vuren' hadden geschonden. De pro-Russische separatisten in de zelfbenoemde Volksrepublieken Luhansk en Donetsk beschuldigden het Oekraïense leger van aanvallen met granaten. Deze informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd. Het is ook niet bekend of er doden of gewonden zijn gevallen.

De door Rusland gesteunde separatisten vechten sinds 2014 tegen het Oekraïense leger in Oost-Oekraïne. Gezien de massale Russische troepenopbouw aan de grens vreest het Westen momenteel voor een aanval op Oekraïne.

Te midden van de spanningen begon Groot-Brittannië NAVO-eenheden in Estland te versterken. Londen stuurt 850 extra soldaten naar de Baltische staten, een verdubbeling van het Britse contingent.