VS zet WeChat en AliExpress op zwarte lijst voor verkoop namaakproducten

WeChat, het grootste sociale netwerk van China, en webwinkel AliExpress zijn in de Verenigde Staten voor het eerst op een zwarte lijst geplaatst als "webshops waarvan bekend is dat ze namaakgoederen verkopen en daardoor inbreuken maken op intellectuele-eigendomsrechten".

In de VS verscheen gisteren '2021 Review of Notorious Markets for Counterfeiting and Piracy' met hierin een zwarte lijst met 42 online- en 35 fysieke marktplaatsen in 18 landen. Op de lijst staan WeChat en AliExpress voor het eerst vermeld, ook DH-Gate en TaoBao staan vermeld. Dit leidt weliswaar niet tot boetes voor de bedrijven, maar schaadt wel de reputatie van de genoemde bedrijven of landen.

"China is het belangrijkste land van oorsprong voor namaakproducten die door de Amerikaanse douane en grensbewaking in beslag worden genomen", luidt het in het 50 pagina's tellende rapport van USTR. "China produceert ook het grootste aantal goederen die worden vervaardigd met gedwongen (illegale) arbeid, waaronder dwang- en kinderarbeid".