Schurft verspreidt zich meer en meer: 'Ik werd er gek en paranoïde van'

Het aantal mensen met schurft is het afgelopen jaar ongeveer verdubbeld. De schurftmijt is een parasiet die onder je huid gangetjes graaft en eitjes legt. Je krijgt er ontzettende jeuk van. De Amsterdamse Max* (24) liep in december schurft op. "Ik lag 's avonds urenlang wakker van de jeuk."

"De jeuk begon ongeveer acht weken geleden op mijn pols", vertelt student Max. "Ik dacht dat het kwam door een armbandje dat ik al een jaar droeg." Maar de jeuk werd steeds erger en verspreidde zich naar zijn hand en uiteindelijk naar andere plekken op zijn lichaam.

"Toen ik naar de huisarts ging en mijn klachten omschreef, hoefde ik de plekken niet meer te laten zien. De dokter wist meteen dat ik schurft had." Max kreeg een zalf mee die hij meteen op moest smeren. "Het idee dat die beestjes onder je huid leven is in het begin heel vies, maar die gedachte wordt daarna overschaduwd door het verlangen om jeukvrij te zijn."

De schurftmijt heeft bepaalde voorkeursplekken, vertelt Henry de Vries, dermatoloog bij het AMC en GGD Amsterdam. "Ze zitten graag tussen de vingers, bij de polsen, in het genitaalgebied en rond de oksels, tepels en enkels."

Schurft is de enige besmettelijke vorm van jeuk. Dus als iemand in je omgeving veel jeuk heeft en jijzelf ook, dan is er een kans dat je besmet bent met de parasiet. Je hebt de meeste kans om schurft te krijgen als je langer dan vijftien minuten huid-op-huid-contact hebt. Daarom wordt de infectie ook gezien als soa en komt die het meest voor bij studenten.

Dat de infectieziekte erg besmettelijk is, is ook te zien in de cijfers van het onderzoeksinstituut Nivel. Vanaf oktober 2021 beginnen de cijfers af te wijken. "Er is nu een verdubbeling van het aantal gevallen van schurft ten opzichte van het jaar ervoor", aldus De Vries. Hoe dat komt, kan niemand nog verklaren.

"Ik smeerde de zalf en het jeukte meteen veel meer dan ervoor", gaat Max verder. "Veel beestjes zijn misschien wel dood, maar je lichaam moet ze nog steeds opruimen. Ook komen sommige eitjes nog uit, dus moet je twee weken later weer smeren. Ik werd helemaal gek van de jeuk. Vooral 's avonds leek het alsof ze meer gingen bewegen."

Volgens De Vries is schurft goed te behandelen. "Je hebt zalfjes en pillen. Verder moet je nog een aantal hygiënische maatregelen treffen, zoals je kleren en je beddengoed wassen. Of je kunt je kleding drie dagen in een afgesloten zak stoppen."

Maar volgens Max werd hij paranoïde. In plaats van drie dagen, stopte hij sommige kleding drie weken in vuilniszakken. "Er ligt hier nog steeds een zak. Je bent als de dood dat de mijten nog steeds leven." Daarnaast zat hij niet meer op de bank, maar alleen nog op een houten stoel. "Mijn billen begonnen na vier weken echt pijn te doen."

Max maakte ook nog per ongeluk een fout tijdens de behandeling. "Ik dacht dat ik per ongeluk een trui had gedragen die ik nog niet had gewassen. In de twee weken tussen het smeren van de zalf heb ik daarom nog een keer gesmeerd." Toen de jeuk na het derde keer smeren nog steeds niet was opgehouden, vroeg Max om pillen bij de huisarts. "Ineens kreeg ik eczeem, waardoor ik nog meer jeuk kreeg. En later kreeg ik blaasjes op mijn huid." Wat bleek? Max had zoveel 'gif' op zijn huid en in zijn lichaam gekregen, dat er ontstekingen ontstonden.

"Ik dacht eerst ook: ach, het is maar jeuk. Daar ben je zo vanaf", zegt Max. "Maar het is veel meer dan dat. Het maakt je gek, mensen willen niet meer bij je in de buurt komen en ik heb twee maanden later nog steeds jeuk. Ik wil dit echt nóóit meer hebben."

*'Max' is een gefingeerde naam. De echte naam van Max is bekend bij de redactie van AT5.