Skiër Noël slalomt naar olympisch goud

Op de Olympische Spelen in Beijing, of eigenlijk in de bergen van Yanqing, wordt dinsdag de laatste individuele medaille in het alpineskiën bij de mannen vergeven. De slalom staat dinsdag op het programma, na de eerste run wordt vanaf 06.45 uur Nederlandse tijd de beslissende tweede run afgewerkt.

In run één was het gelijk bijzonder spannend, aanvankelijk tussen twee Noren: Henrik Kristoffersen was vier honderdsten van een seconde sneller dan Sebastian Foss-Solevaag. Dat zouden echter niet de twee snelste tijden zijn, want kersvers combinatiekampioen Johannes Strolz uit Oostenrijk ging nog twee honderdsten sneller dan Kristoffersen.

De Zwitser Loïc Meillard was op 0,30 seconden de beste van de rest van het veld, voor de Duitser Linus Strasser (+0,33), Clement Noël uit Frankrijk (+0,38), de Oostenrijker Michael Matt (+0,44) en Tomasso Sala namens Italië (+0,45). De top-10 werd gecompleteerd door de verrassende Bulgaar Albert Popov (+0,70) en de Rus Alexander Khoroshilov (+0,71).

Update 07.40 uur
Khoroshilov moest in de tweede run twee posities inleveren en ook Popov kwam achter de Zwitserse leider Daniel Yule te staan. Ook Sala haalde het niet, de Italiaan raakte vier plekken kwijt en dus bleven Yule en de Italiaan Giuliano Razzoli bovenaan de ranglijst staan.

Matt ging na een poortje of drie al in de fout, maar Noël kreeg het dan wél voor elkaar: met 0,86 seconden knalde de Fransman naar de leiding. Strasser kwam 0,93 seconden achter hem terecht en zat dus ook achter Yule, waardoor een medaille ver weg was voor de Duitser.

Meillard kwam niet aan Noël's tijd, maar op 0,80 seconden pakte hij wel de tweede plek, met nog drie mannen te gaan. Foss-Solevaag kwam dichter in de buurt, maar zat wel 0,70 seconden achter Noël, die zo zeker was van een medaille.

Kristoffersen stapelde fout op fout en met 0,79 seconden kwam de Noor tekort: hij schoof aan op plek drie, met Strolz te gaan. De Oostenrijker weerde zich kranig, maar ook hij kon Noël niet van het goud houden: op 0,61 seconden was er zilver voor dé sensatie van het seizoen, brons was voor Foss-Solevaag.