'De nacht staat op': eerste boetes uitgedeeld tijdens protestactie clubs

De eerste clubs hebben in het kader van de actie 'De nacht staat op' de deuren geopend, tegen de coronamaatregelen in. De eerste boete is ook al uitgedeeld; 10.000 euro voor poppodium 013 in Tilburg. Het feest ging wel gewoon door. Ook bij Patronaat in Haarlem was het erg druk, maar handhavers hebben inmiddels het feest beeindigd. Zo meldt het AD.

Veel clubs hebben kaarten verkocht voor deze actie, zonder kaart krijgt men geen entree. Aan de deur moeten bezoekers eerst hun coronatoegangsbewijs laten zien om de clubs binnen te komen. 

Ondanks het risico op een boete van 4500 euro heeft in Amsterdam een flink aantal clubs en kroegen besloten om toch open te gaan. Op en rond het Leidseplein is veel uitgaanspubliek op de been, trams in de Leidsestraat worden omgeleid vanwege de drukte.

In Utrecht trapte club Ekko af om 21.00 uur. Langzaamaan druppelden de jongeren binnen. Ook probeerden mensen aan de deur vergeefs nog aan een kaartje te komen. Helaas uitverkocht, aldus de beveiligers. Als iedereen komt, is Ekko voor een derde gevuld.

Ook in Rotterdam kunnen nachtvlinders aan hun trekken komen. Poppodium Rotown, club Annabel en cultuurpodium Perron, Huiskantine en verschillende cafés hebben de deuren nog niet gesloten, hoewel ze dat volgens de coronaregels vanaf 22.00 uur hadden moeten doen. De politie houdt een oogje in het zeil.

In verschillende steden zoals in Den Haag, Groningen en Zwolle hebben de nachthoreca laten weten dat ze niet de deuren zullen openen omdat ze zich de te betalen dwangsommen niet kunnen veroorloven.