Van der Poel schaatst met wereldrecord naar goud op 10 kilometer, zilver voor Roest

De olympische tien kilometer in het schaatsen heeft in Beijing een heus wereldrecord opgeleverd. Op Nils van der Poel stond geen enkele maat en zelfs het wereldrecord van de Zweed ging er overtuigend aan.

Graeme Fish reed in rit één en noteerde met 12:58,80 minuten alvast een nette tijd, waarna Patrick Roest samen met de Italiaan Michele Malfatti het ijs betrad. De Nederlander begon relatief rustig, maar na vijftien ronden dook hij de 29'ers in en zag het er strak uit. Hij vertraagde aan het einde nog een klein beetje, maar met 12:44,59 stond er een serieuze tijd op de borden.

Gelijk na de dweilpauze was het de beurt aan Jorrit Bergsma en de Rus Alexander Rumyantsev. Bergsma begon vergelijkbaar met Roest, maar slaagde er niet in om een reeks 29'ers neer te zetten en aan het einde was hij simpelweg leeg: 12:48,94 was een goede tijd, maar meer dan brons leek het niet te kunnen worden.

Topfavoriet Van der Poel startte namelijk in de volgende rit en waar Roest rustig begon, deed de Zweed dat niet. Ronde na ronde noteerde hij lage 30'ers en al snel was hij tien seconden sneller onderweg dan Roest. Nog wat eerder ging hij de 29 in, het wereldrecord kwam in zicht en met slotrondjes van 28,9 en 28,6 ging dat er nog aan ook: 12:30,74 minuten, twee seconden sneller dan zijn één jaar oude record.

Davide Ghiotto ging in Van der Poel's kielzog mee naar 12:45,98 en dus was er voor Bergsma zelfs helemaal geen medaille. Ted-Jan Bloemen en Bart Swings konden in de slotrit geen aanval plaatsen en dus waren de medailles bekend: goud voor Van der Poel, zilver voor Roest en brons voor Ghiotto.