Olympische strijd op noordse combinatie na zinderende finale beslist

Op de Olympische Spelen in Beijing gaat woensdag ook de noordse combinatie van start. De eerste wedstrijd is de individuele wedstrijd op de kleine schans en met, zoals gebruikelijk, tien kilometer langlaufen.

Het schansspringen werd gewonnen door de Japanner Ryota Yamamoto, die op het eerste onderdeel zijn slag moet slaan en doorgaans een minder begenadigd langlaufer is. Hij had wel 38 seconden voorsprong op de Oostenrijker Lukas Greiderer, die op twee tellen gevolgd werd door Julian Schmid uit Duitsland. Diens landgenoot Johannes Rydzek lijkt echter op poleposition voor goud te staan: Rydzek, een zeer snelle langlaufer, begint 43 seconden na Yamamoto met het langlaufen.

De jonge Oostenrijkse wereldkampioen Johannes Lamparter mag na 1:04 minuten van start gaan, achter hem zal zich ongetwijfeld een treintje volgen met de Fin Ilkka Herola (+1:09), de Noor Jørgen Gråbak en Japanner Akito Watabe (beiden +1:16) en Vinzenz Geiger uit Duitsland (+1:26), allemaal zeer snelle langlaufers.

Het langlaufen begint om 12.00 uur Nederlandse tijd.

Update 12.35 uur
Zoals verwacht werd Yamamoto al snel gegrepen door Greiderer, Schmid en Rydzek, met op 25 seconden een groep met Herola, Lamparter, Rehrl, Gråbak, Watabe en Geiger. Na de tweede 2,5 kilometer lange ronde zaten de vier nog altijd samen, terwijl het gat met de achtervolgers gegroeid was naar een halve minuut.

Yamamoto haakte vroeg in de derde ronde af en werd opgeslokt door de achtervolgende groep. Geiger nam het commando over in de achtervolgende groep en onder zijn leiding werd het gat naar zijn twee landgenoten en Greiderer in rap tempo verkleind naar een dikke vijftien seconden, met nog maar één ronde te gaan.

Greiderer trok zich volledig leeg, maar bleef op het tandvlees in de rug van Rydzek zitten - Schmid haakte af en werd gepakt door Geiger, Gråbak en Lamparter. Rydzek leek ondertussen op weg naar goud, terwijl Greiderer toch moest lossen.

Van achter trok Geiger de gashendel volledig open: Gråbak volgde de Duitser en samen knalden ze voorbij Greiderer én langs Rydzek. Opmerkelijk genoeg wist uitgerekend de uitgepierde Greiderer er nog een sprint uit te knallen om ook langs Rydzek te komen.

In de laatste meters kon Gråbak geen sprint meer inzetten en dus ging het goud na een sensationele wedstrijd naar Geiger, voor Gråbak en tóch nog de bronzen Greiderer.