Netflix-film voert nominatielijst Oscars aan

De omslag lijkt nu echt compleet; streamingfilms tellen net zo goed mee als 'klassieke' bioscoopfilms als kanshebbers op grote filmprijzen. Jane Campions The Power of the Dog, die overigens wel in bioscopen en op filmfestivals te zien is geweest, voert de nominatielijst van de 94e Academy Awards aan.

Het blijven natuurlijk maar gewoon de filmprijzen die filmmakers in en om Hollywood aan elkaar en soms ook aan anderen uitreiken, maar toch blijft het interessant om te zien welke films en filmmakers er volgens de Academy of Motion Picture Arts and Sciences kans mogen maken om dit jaar met een Academy Award, oftewel Oscar, naar huis te gaan.

Er zijn twaalf beeldjes die potentieel naar The Power of the Dog gaan. Hieronder vallen vanzelfsprekend de prijzen voor Film, Regisseur en Acteur, voor Benedict Cumberbatch, maar ook de twee bijrolprijzen zouden naar Kirsten Dunst en Kodi Smit-McPhee of Jesse Plemons kunnen gaan. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Savage en de bewerking door Campion heeft ook een nominatie.

In de andere kanshebbers voor Film vinden we ook Don't Look Up (Netflx) en CODA (Apple TV+), ook streamingfilms. De andere titels zijn Dune (dat in 2021 gelijktijdig in bioscopen en op streaming te zien was), Belfast, West Side Story, Licorice Pizza, King Richard, Drive My Car en Nightmare Alley. De meeste daarvan zijn op dit moment nog te zien in Nederlandse bioscopen; Belfast gaat vanaf 24 februari draaien en het Japanse Drive My Car precies een maand later.

De acteurs die meedingen naar de grote prijzen zijn Nicole Kidman (Being the Ricardos), Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye), Olivia Colman (The Lost Daughter) Penélope Cruz (Parallel Mothers) en Kristen Stewart (Spencer) voor Actrice en naast Cumberbatch ook Will Smith (King Richard), Andrew Garfield (Tick, Tick … Boom!), Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth), Javier Bardem, (Being the Ricardos) voor Acteur. Hier zijn ook vijf van de negen films streamingfilms (van Netflix, Prime Video en Apple TV+).

Als we even buiten Hollywood kijken is er maar één specifieke categorie en dat is "Internationale Film". Hierin zien we Lunana: A Yak in the Classroom uit Bhutan, Flee uit Denemarken (dat ook is genomineerd voor Animatie), de documentaire The Hand of God uit Italië, opnieuw Drive My Car uit Japan en The Worst Person in the World uit Noorwegen. Die laatste draait vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen.

Als je op je gemakje wil grasduinen door de lijst met nominaties kan dat op de site van de Academy.

Benedict Cumberbatch in The Power of the Dog
Benedict Cumberbatch in The Power of the Dog